2009-02-24 17:17:26• hírek • Parajdi Andrea

Nem költözik a Szatmár Megyei Könyvtár

Bérleti díj fejében, még öt évig működhet jelenlegi székhelyén a Szatmár Megyei Könyvtár. Sem a Szatmár Megyei Tanács, sem pedig az épület tulajdonosa, a Federalcoop nem szorgalmazta a könyvtár elköltöztetését, így sikerült a feleknek közös megegyezésre jutniuk.

Amint arról többször is írtunk, két évvel ezelőtt a Federalcoop pert indított a Szatmár Megyei Tanács ellen, hogy tisztázza a Könyvtár épületének tulajdonjogát. A pereskedés alatt a könyvtár több részlegére is lakat került, így egy ideje akadályozott az intézmény működése.

A.bírósági végzés alapján, használati díjként 1,4 millió lejt kellett a Szatmár Megyei Tanács visszamenőleg fizessen a Federalcoop-nak. Ezen kívül még egy év, és hét hónap bérleti díjjal, azaz 220 ezer euróval adós a Megyei Tanács.

Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke arról számolt be lapunknak, hogy megegyezés született a Megyei Tanács és a Federalcoop között. -Az épület valóban a Federalcoop tulajdona, azonban a terület amin fekszik, az a Megyei Tanács tulajdonát képezi. A Federalcoop képviselői szándékukba vették, hogy megvásárolják tőlünk a telket, így a fennmaradt adósságunkat a telekért fizetendő összegből fogjuk rendezni - tájékoztat Adrian Stef alelnök. Mint mondja, egyik fél számára sem lett volna kedvező egy hosszas költöztetési huzavona. A Megyei Tanácsot a költöztetés költségei sújtották volna, a Federalcoop pedig elesett volna a bérleti díjtól, s ki tudja, mikorra valósulhatott volna meg az a kezdeti elképzelése, hogy egy pénzintézetnek adja bérbe az épületet.

A megegyezés értelmében még öt éven át maradhat jelenlegi helyén a Szatmár Megyei Könyvtár, 15 euro/négyzetméteres havi bérleti díjjal. Mint kiderült, a Federalcoop a földszinti helyiségeken kívül az emeleten is biztosít irodákat, így a jövőben akadálymentesen fejtheti ki tevékenységét a Szatmár Megyei Könyvtár. -Ez idő alatt építeni szeretnénk egy multikulturális központot, amelyre majd megpályázunk uniós támogatásokat. Több elképzelés is van arra, hogy hol kapjon helyet egy ilyen kulturális létesítmény - mondja az alelnök.

Értesüléseink szerint a Hám János utcában leomlott egykori zsinagóga területét, egy multikulturális központ létrehozásának céljából, a Zsidó Hitközség felajánlotta a megyei vezetőségnek. Egy kérésük van csupán, hogy az épületben egy olyan kiállítóterem is helyet kapjon, amely emléket állít a holokauszt áldozatainak.

Bérleti díj fejében, még öt évig működhet jelenlegi székhelyén a Szatmár Megyei Könyvtár.

A Zsidó Hitközség felajánlotta területét egy multikulturális központ létrehozására.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: